Poznate zdravilno gobo resasti bradovec?

resasti bradovec

Jurčki, lisičke, marele – vsi jih poznamo, radi jih uživamo v različnih kulinaričnih specialitetah, strastni gobarji pa se vsako leto zagrizeno zapodijo v gozd na lov za temi kultnimi predstavniki slovenskih gozdov. Vendar danes ne bo govora o dišeči gobovi juhi, ampak o nekoliko bolj eksotičnem predstavniku gobje družine – gre za med Slovenci nekoliko manj razširjeno in poznano gobo resasti bradovec, ki pa je prav tako užitna in združuje vrsto zdravilnih učinkov na človeško telo. Ostanite z nami in ob branju spodnjih vrstic vam bo hitro postalo jasno, zakaj je resasti bradovec oziroma prehransko dopolnilo, narejeno iz njega, eno od tako imenovanih super živil.

Osebna izkaznica

Resasti bradovec spada v kraljestvo gliv, deblo Bazidiomikota, razred Agarikomicete, red Russulales, družina Hericiaceae, rod Hericium. Ne ustrašite se prehitro. Danes namreč nismo pri uri biologije in ne bomo vas utrujali z dolgočasnimi in nerazumljivimi latinskimi izrazi. Vendar pa ima tudi resasti bradovec svojo unikatno osebno izkaznico. Smešno bi bilo sicer govoriti, da ima goba osebnost, vendar pa vseeno – ravno njegove edinstvene lastnosti so tiste, ki resasti bradovec uvrščajo v točno določeno skupino gob. In to so lastnosti, ki jih ljudje danes s pridom izkoriščamo v različne namene. To sta predvsem kulinarika in medicina, ki ji bomo danes namenili nekaj več pozornosti.

Začnimo z nekaj splošne biologije

Resasti bradovec (latinsko Hericium erinaceus) je užitna goba, spada pa v skupino tako imenovanih zobnih gliv. Najpogosteje raste na trohnečem lesu podrtih dreves širom Evrope, v vzhodni Aziji in severni Ameriki. Resasti bradovec ima, tako kot večina eksotičnih vrst gob, zelo unikaten in privlačen videz. Morfološko gre za gobo brez klobuka, ki jo lahko prepoznate po značilni strukturi bele kepe z visečimi resicami.

Glavni panogi, kjer resasti bradovec pokaže svoj potencial, sta kulinarika in medicina. Ta zanimiva goba se že vrsto let uporablja v tradicionalni kitajski medicini, vedno bolj pa je priljubljena tudi v Evropi in Ameriki. Njena priljubljenost v modernem svetu pa raste ravno na račun njene možnost široke aplikacije v moderni medicini. Do sedaj najbolj znani in raziskani so učinki na naše živčevje, s pridom pa se resasti bradovec dodaja različnim prehranskim dopolnilom.

Zanimiva poimenovanja

Sedaj pa res dovolj vračanja nazaj v šolske klopi. Da pa le ne bomo zveneli preveč resno in uradno, začnimo naše spoznavanje z vsemi pozitivnimi lastnostmi resastega bradovca z omembo ene izmed njegovih posebnosti – to so njegova številna izvirna poimenovanja.

Pri resastem bradovcu se vse vrti okoli njegove zanimive oblike in nenavadnega izgleda. Ravno ta pa je tudi dala navdih umetnikom, ki so zanj izbrali številna simpatična imena, kot so levja griva, opičja glava, opičja goba, medvedova glava, bela brada in ježasta goba. No priznajmo, da če uporabimo malo domišljije lahko v naši gobi res vidimo marsikatero omenjeno podobo. Na Japonskem je bradovec poznan pod imenom Yamabushitake, na Kitajskem pa Shishigashira, kar pomeni levja glava in Houtou ali otroška opica.

Pester kulinarični potencial

Resasti bradovec med ‘goboljubci’ velja za pravo kulinarično specialiteto. Med poznavalci gob ravno bradovec žanje največ pozornosti, saj ima poleg svojega čudovitega eksotičnega videza, tudi odličen okus. Ta naj bi bil podoben mesu jastoga, hkrati pa je odlična alternativa mesu – lahko bi rekli nekoliko paradoksalno. Zaradi nenavadnega videza, se ga marsikateri kuhar celo boji uporabiti. Ravno tisti najbolj drzni ‘chefi’ pa so zaslužni za to, da je resasti bradovec tako dobro zapisan v očeh kulinaričnih gurmanov.

Resasti bradovec sicer ni ravno najpogostejša jed na jedilnikih slovenskih restavracij in verjetno se boste kar namučili z iskanjem lokacije, kjer bi ga lahko poskusili. Zato imamo za vas majhen kulinarični izziv – bodite drzni in si ga pripravite sami. Morda se vam ob pogledu na resasti bradovec upravičeno porodi vprašanje: kako pa naj to gobo sploh pripravim? Nekoliko čudna in nam nepoznana goba resasti bradovec ima veliko umamija – to je petega, nekoliko bolj eksotičnega okusa. Ravno ta okus pa je vredno ohraniti, zato gobo le malo popražite na olju. Uporabite jo lahko kot prilogo, dodatek omaki ali pa si pripravite gobovo rižoto na malo drugačen način. Izvrstna pa naj bi bila tudi gobova juha. Če pa želite narediti še en drzen kulinarični korak, pa naj vam povemo, da lahko resasti bradovec uživate tudi surov, v obliki eksotično obarvane solate.

Kaj je dobro vedeti?

Resasti bradovec ni le okusen nadomestek za meso, ampak tudi ena izmed bolj pomembnih gob v medicini. Najpogosteje se uporablja v obliki prahu, in sicer kot prehranski dodatek. Sodeč po številnih raziskavah naj bi resasti bradovec pomagal pri odpravljanju težav z živci, kamor sodijo stanja, kot so nervoza, nemir, strah, depresija in stres. Kot prehransko dopolnilo ga priporočajo tudi vsem tistim, ki imajo težave s pogostimi želodčnimi in črevesnimi obolenji ali pa se soočajo z dermatološkimi problemi. 

Za svoj sloves super živila se lahko bradovec zahvali kemičnim snovem, ki jih proizvaja. Ravno te so tiste, ki pozitivno delujejo na naš organizem. Gre za aktivne komponente, kamor sodijo beta glukani, fitosterini, sitosteroli in ergosterini. Nekoliko kompleksna imena, vendar pa je njihov vpliv na naše telo nenadomestljiv. Njihovo delovanje pa bomo spoznali v nadaljevanju, zato ostanite z nami.

V resastem bradovcu bomo našli tudi esencialne minerale in druge elemente, kot so cink, železo, selen, niacin, biotin, vitamin D in različni polisaharidi ter polipeptidi. Vse naštete snovi so nujno potrebne za normalno delovanje našega organizma. Ker pa jih sami ne znamo proizvajati, jih moramo vnesti v telo s hrano. Ob hitrem tempu življenja, napornem delavniku in stresu se pogosto zgodi, da pozabimo pozornost nameniti zdravi in uravnoteženi prehrani. Telo nas seveda hitro začne opozarjati, da nečesa ne vnašamo dovolj – naši lasje in nohti postanejo lomljivi, koža izgubi svoj lesk, naše splošno počutje pa je slabo. Če teh znakov ne jemljemo kot alarm in nekaj spremenimo, lahko pride do hujših zdravstvenih zapletov.

Da bi se izognili nezadostnemu vnosu hranil v svoje telo, je zato priporočljivo uživanje prehranskih dopolnil, kamor sodi tudi prah iz resastega bradovca. Veliko prednost pred ostalimi gobami mu daje tudi specifična in kvalitetna aminokislinska sestava. Slednje uvršča to zanimivo gobo med izdelke z najvišjo biološko vrednostjo. Zaradi tega je goba še toliko bolj zaželena med vegetarijanci in vegani, saj je vir vseh nujno potrebnih snovi, ki jih sicer zaužijemo s prehrano, ki vsebuje meso.

Verjetno ste se nekoliko začudili ob našem nenavadnem imenu – kaj sploh pomeni in od kje prihaja? Naj vam razložimo. Nekje v objemu narave, če prečkate reko Temenico, boste naleteli na majhno vasico Dolenji Podboršt, kjer se nahaja kmetija Jarc. Na tej kmetiji pa z veliko mero ljubezni celo leto gojimo industrijsko konopljo in za vas iz nje ustvarjamo različne produkte s CBD-jem. Tako pridemo do izvora našega nenavadnega imena, ki je sestavljeno iz besede konoplja in Jarc – Konopljarc. Nanj smo izredno ponosni, saj odraža tisto, kar najraje počnemo – s spoštovanjem do narave gojimo visokokakovostne rastline, za vas pa nato ustvarjamo najrazličnejše izdelke. In eden naših izdelkov je tudi prehransko dopolnilo resasti bradovec.

Na kmetiji Jarc so se v preteklosti ukvarjali z živinorejo. S prihodom nove generacije in napredno ideologijo pa se je živinorejska kmetija prestrukturirala v pridelovalnico in predelovalnico industrijske konoplje. Z našimi naravnimi izdelki, kot so čaj, kapljice, mazila, tinktura in prehranska dopolnila, boste v svoje telo vnesli zdravilne sestavine, ki jih za vas proizvajamo z največjo mero entuziazma in znanja o botaniki.

Blaž Jarc, najstarejši izmed otrok družine Jarc, je po zaključku svoje kolesarske poti iskal način, kako bi se čim bolj povezal z naravo. Tako je začel razmišljati, da bi na kmetiji postavil trajnostni obrat gojenja in predelovanja konoplje v kakovostne izdelke ter jih ponudil ljudem, ki jim njihovo zdravje in dobro počutje veliko pomeni. Trdo delo, odrekanja in vlaganje v napredek ter razvoj, je vodilo do nastanka uspešnega podjetja, ki mu zaupajo številni zvesti uporabniki.

Vse surovine, pridelane na kmetiji Jarc so podvržene številnim testiranjem in poizkusom – vse z namenom zagotavljanja kakovosti končnih produktov. Procese, ki se odvijajo na kmetiji se nenehno nadgrajuje in tako stremi k čim večji optimizaciji.

Vsem znana konoplja danes ni tema našega razpravljanja, zato oder prepušča dvema drugima članoma naše pestre zdravilne druščine – Resasti bradovec v kapsulah in Tinktura gobe Resasti bradovec (Hericium erinaceus).

V Sloveniji so najbolj priljubljeno prehransko dopolnilo z resastim bradovcem ravno kapsule. Naše kapsule vsebujejo mleto sušeno gobo Hericium erinaceus, ki jo gojimo na hlodih, kjer v svojem naravnem okolju tudi sicer raste. S takim načinom gojenja, ki kar najbolj posnema naravo, lahko vzgojimo sestavine, ki vsebujejo najvišjo količino zdravilnih učinkovin. Te pa nato s pridom uporabljamo v obliki prehranskih dopolnil. Vsaka kapsula vsebuje kar 500 mg suhega resastega bradovca.

To gobo s številnimi blagodejnimi učinki gojimo popolnoma naravno na hlodih ter brez kakršnekoli uporabe pesticidov. Naš pridelovalni obrat se namreč strogo drži vseh zapovedanih smernic ekološke pridelave. Naša kmetija je tudi v triletnem postopku pridobitve ekološkega certifikata.

In katere so te čudežne sestavine, ki tako pomembno vplivajo na nas in naše zdravje? Goba vsebuje številne polisaharide in polipeptide, poleg tega pa še nadvse pomembna vitamin B3 in ergosterol. V sledovih zasledimo tudi železo, magnezij, fosfor, kalcij in kalij. Če se vsaj malo spogledujete z zdravo prehrano potem veste, da so vse naštete sestavine nujne za ohranjanje harmonije v našem telesu. Seveda je potrebno poudariti, da je uživanje tega prehranskega dopolnila nujno v okviru zdrave in uravnotežene prehrane. Ne gre za nadomestek raznolike prehrane, ampak dodatek, ki še dodatno prispeva k zdravemu načinu življenja.

Tinktura je alkoholni izvleček izbranih učinkovin. Gobo se namaka v alkoholnem pripravku, nastali izdelek pa se jemlje po kapljicah. Gre za alkoholno – vodni ekstrakt iz resastega bradovca, ki se ga dodaja vsakodnevni prehrani in tako dosega standard čim bolj zdravega prehranjevanja.

Tinktura vsebuje nekatere ključne sestavine, ki igrajo ključno vlogo pri doseganju homeostaze v telesu. Na prvem mestu so to definitivno vsem dobro poznani Beta glukani, ki dokazano podpirajo in ojačajo imnuski sistem. Sledijo jim fitosteroli, ki so se izkazali kot neverjetno koristni v boju proti povišanem holesterolu v krvi.

Prehransko dopolnilo vsebuje tudi železo in cink ter niacin ali vitamin B3, ki je eden izmed najpomembnejših vitaminov B-kompleksa. Sodeluje namreč pri presnovi maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin, zato je zelo koristen v boju proti povišanemu holesterolu v krvi. Drugi ključni vitamin B-kompleksa je biotin ali vitamin B7, ki sodeluje pri presnovi makrohranil. Sem sodijo beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe. Vitamin B7 je tako ključen za zdrav videz vaših las in nohtov. Zadnji v vrsti pomembnih vitaminov, ki jih najdemo v resastem bradovcu pa je vitamin D, ki je zadolžen za absorpcijo kalcija in fosforja v prebavilih.

V tradicionalni kitajski medicini resastega bradovca zaradi njegovega delovanja izredno cenijo in imenujejo naravna hrana za nevrone. Številne raziskave namreč kažejo na njegov neverjetni potencial pri zdravljenju demence, Alzheimerjeve bolezni in multiple skleroze.

Nekoč je veljalo, da se živčne celice ne morejo obnavljati in ko se enkrat razvijejo, takšne ostanejo do konca našega življenja. To mnenje pa zanika nevrogeneza, ki pojasnjuje nastanek novih nevronov. Dejansko so se nevroni sposobni obnavljati, v naših možganih pa ves čas poteka nevrogeneza. Vendar pa pri poškodbah večjih razsežnosti ali ob nastanku degenerativnih bolezni (Alzheimerjeva bolezen), pride do uničenja več tisoč nevronov, ki zato ne morejo več opravljati svoje funkcije. Nevrogeneza je počasen proces. Izkazalo pa se je, da bi ravno s pomočjo sestavin iz resastega bradovca, lahko pomembno vplivali na pospeševanje tega procesa.

Ta ‘čudežna gobica’ ima velik potencial pri zdravljenju nevrodegenerativnih obolenj. Vendar kako? Pospešuje namreč izločanje živčnih rastnih dejavnikov, mielinizacijo živčnih celic ter povezovanje le teh med sabo in njihovo obnavljanje. Prehranska dopolnila, ki vsebujejo bradovec se zato toplo priporoča vsem bolnikom z nevrodegenerativnimi obolenji. Po mnenju številnih bolnikov, naj bi po jemanju prehranskih dopolnil začeli precej lažje nadzorovati svoje gibe.

Vse naše izdelke vam lahko od leta 2020 s ponosom ponudimo na policah naše fizične trgovinice na Dolenjem Podborštu 7 v Mirni Peči. Tu se nahaja tudi naš pridelovalno-predelovalni obrat. Mi pa vas vabimo, da nas obiščete in si ogledate, kakšna mojstrovina nastaja s pomočjo naših pridnih rok – naši prvaki se res da nahajajo v majhnih stekleničkah in posodicah, vendar pa je njihov učinek velik in pomemben. Z ljubeznijo in trdim delom tako pišemo uspešno zgodbo – za vas in vaše zdravje.