Posušene gobe Šitake
Gojene na hlodih
neto količina: 30g
Šitake se uporablja tudi za zdravilne namene, saj vsebujejo snovi kot so beta- glukani in polisaharidi, ki podpirajo imunski sistem. Goba deluje protitumorno in protivnetno, znižuje krvni tlak, raven sladkorja in holesterola v krvi,…
Vsebujejo veliko B vitaminov, minerale, izpostavljene UVB sevanju pa v večjih količinah proizvajajo in hiperakumulirajo vitamin D2. Te zelo okusne gobe in aromatične gobe, ki s kuhanjem dobijo mesu podoben okus in teksturo, se lahko kuha v enolončnicah, cvre na olju ali peče na žaru. So odličen in zelo hranljiv dodatek naši prehrani.
Sušenje jim da poseben vonj in okus, v aziji imenovan “umami”. Shitake dajo najmočnejši in izrazit umami okus jedem. Odklenile naj bi t.i. “peti okus”. Shitake so na Japonskem najbolj popularna goba, prav tako pa predstavlja četrino vseh pridelanih gob na svetu. Njihov gvanilat se s sušenjem poveča, kar poudari umami okus v jedeh.
Uporaba:
Re-hidrirajte suhe gobe tako, da vodo zavrete, dodate suhe Šitake, pokrijete s pokrovko in pustite stati za približno 10-20min. Voda v kateri ste namakali Šitate je prav tako zelo okusna in cenjena za dodajanje jedem (npr. juham, enolončnicam, rižota, omakam,… v katerih uporabite tudi šitake).
Članek o gojenju šitak na hlodih na naši kmetiji najdete TUKAJ.
Reviews
There are no reviews yet.