Sibirske borovnice (haskap jagode)

V začetku poletja smo pri Iztoku Šoncu v Sodražici obirali Sibirske borovnice ali haskap jagode. 

… pri teh rastlinah je treba imeti ogromno potrpežljivosti in vztrajnosti. Te lastnosti pa Iztok in ekipa, ki mu pri njegovem projektu pomaga brez skrbi posedujejo, zato smo mu z veseljem priskočili na pomoč. 

Iztok je velik ljubitelj narave in vsakoletni obiralec industrijske konoplje na naši kmetiji. Med eno žetvijo je pogovor nanesel na njegov ekološki nasad Sibirskih borovnic v okolici Sodražice, ki šteje okoli 3500 sadik različnih sort haskap jagod. To zelo okusno, sladko-kislo jagodičevje je prava antioksidativna bomba, saj vsebuje do trikrat več antioksidantov in do štirikrat več zdravilnih flavonoidov kot gozdne borovnice.

Upravičeno jih lahko štejemo med tako imenovano super hrano. Prva leta dela s Sibirskimi borovnica pa niso tako super. Prvi obrod, ki je skoraj zanemarljiv pride drugo leto, tretje leto je v nasadu malo več haskap jagod, četrto leto pa rastlina pride v polno rodnost. Imeti ekološki nasad pa pomeni tudi popolnoma drugačen pristop pri kemijskem tretiranju rastlin tako pri gnojenju, kot pri škropljenju in veliko več dela pri pletju, okopavanju okoli sadik. Se pravi, je treba pri teh rastlinah imeti ogromno potrpežljivosti in vztrajnosti. Te lastnosti pa Iztok in ekipa, ki mu pri njegovem projektu pomaga brez skrbi posedujejo, zato smo mu z veseljem priskočili na pomoč.

 

 Iz Sibirskih borovnic smo naredili tudi okusno marmelado, ki je prav tako za obliznit prste.

Sibirske borovnice so zelo vsestransko živilo. Po obiranju smo se z veseljem poigravali z različnimi načini uživanja in shranjevanja. Borovnice smo posušili, posušene dali tudi v med, naredili veganski sadni sladoled, ki je med poletjem res odlična osvežitev, mame in sosede so z njimi seveda pripravljale različna okusna peciva, sosed je za mrzle zimske dni skuhal izvrstno borovničevo žganje. Iz Sibirskih borovnic smo naredili tudi okusno marmelado, ki je prav tako za obliznit prste. V glavnem v začetku poletja so bile naše roke obarvane v modro-vijoličnih odtenkih Sibirskih borovnic, ko smo nekajkrat pod Notranjskim soncem obirali in potem doma predelovali to edinstveno haskap jagodo.

Vaša ekipa Konopljarc.